data speellijst 2019

 

Naast de besloten voorstellingen zullen de reguliere voorstellingen in 2020 plaatsvinden op zondagen 22 en 29 November en de kerstvoorstellingen op 13, 20 en 27 december.

November 2019: première The Old Curiosity Shop

In de speciale voorstellingen van 10 en 17 November krijgt het publiek een bestseller van Charles Dickens gepresenteerd in vertaling en toneelbewerking van Else Flim.
In haar verkorte versie van deze roman (715 pagina’s) duren de voorstellingen inclusief pauzes tot ca. 17.30 uur.
Daarom zullen er
twee pauzes plaatsvinden. In de tweede pauze wordt er hot wine geserveerd.
Programma:
Inleiding van de roman The Old Curiosity Shop
De zwerftocht van Little Nell / The Old Curiosity Shop met bijzondere glasplaten o.a. van Dick Swiveller en de Markiezin / Dick Swiveller and the Marchioness

Voor de decembervoorstellingen klik hierboven op data speellijst 2019

 

Na zijn terugkeer van een zeer succesvolle lezingenrondreis door de Verenigde Staten, in 1868, treedt Charles Dickens nu wéér, en met veel plezier, op als lezer uit eigen werk. Met zijn passie voor toneelspelen kunnen wij hem niet uitsluitend een ‘voorlezer’ noemen, want de heer Dickens brengt op geheel eigen wijze zijn personages werkelijk tot leven. Charles Dickens geeft toelichtingen over het ontstaan van zijn feuilletons en boeken en hij laat zijn toehoorders delen in zijn eigen emoties ten aanzien van zijn personages. Ook is hij soms bereid enige inlichtingen te verstrekken over de verbinding tussen de inhoud van zijn romans en zijn persoonlijke ervaringen.

Charles Dickens heeft al vanaf zijn jeugd veel vreugde beleefd aan voorstellingen met de Laterna Magica. Al tijdens zijn leven werden in toverlantaarnvoorstellingen platen met afbeeldingen uit zijn werken vertoond.* Bij de voorstellingen van het Dickenstheater is een bijzondere combinatie mogelijk gemaakt. Het publiek kan namelijk tijdens de voordracht óók nog genieten van originele toverlantaarnplaten.

Aanwezig zijn bij een reading van de wereldberoemde schrijver Charles Dickens is een unieke kans.

Dickenstheater Laren wint Award in de USA (oktober 2016)

Na enkele verzoeken om op te treden in de USA besloot het Dickenstheater Laren de stap te wagen. Dat de optredens van Charles Dickens-performer Aad Kok en dramaturg/regisseur Else Flim zo’n succes zouden worden, was voor hen een grote verrassing. Ze gaven een lezing én een voorstelling voor The Magic Lantern Society USA&Canada in New Orleans. Dit gezelschap bestaat uit circa 200 internationale wetenschappers en performers. Zij zijn gespecialiseerd in visueel en theatraal vermaak in de periode van de pré-cinema. Aan het eind van deze internationale conventie bleek het Dickenstheater, via een stemming, genomineerd in de categorieën ‘best performing’ en ‘best research’. Men zag het onderzoek ook als basis voor de theatervoorstellingen dus de factor research scoorde hoger. De Award voor de beste historisch en wetenschappelijk onderbouwde research ging naar het ‘Dickenstheater Laren in The Netherlands’. 

 

* o.a. de Christmas Carol  in 1857, en met Dickens' uitdrukkelijke schriftelijke toestemming werd in december 1862 de Haunted Man vertoond bij het Royal Polytechnic Institute in Londen, waarvoor prof. J.H. Pepper een tot op de dag van vandaag beroemde optische illusie van een geestverschijning creëerde.