2020 geen reguliere voorstellingen 

Het Dickenstheater Laren is ondertussen aangepast volgens de coronaregels. Optreden voor slechts 8 personen per voorstelling in plaats van voor de gebruikelijke 30 Dickens-bewonderaars leek beslist een bijzondere uitdaging te worden. Een nog intiemere belevenis in het kleinste theater van Laren.

Maar helaas bestaat er juist in herfst en winter de waarschuwing voor een tweede golf waarin het coronavirus opnieuw een gevaar voor de volksgezondheid kan opleveren. Tot onze grote spijt is het Dickenstheater genoodzaakt ernstig rekening te moeten houden met dit feit. Dat heeft geleid tot het besluit om dit seizoen geen reguliere voorstellingen aan te bieden.

Wel bestaat de kans dat hervatting van de optredens kunnen plaatsvinden in een periode waarin volgens het RIVM het risico op gevaar is afgenomen of hopelijk is verdwenen.

 

In de huidige situatie richten we voorlopig onze blik op het volgende theaterseizoen in 2021 met in november de première van De Krekel bij het Haardvuur/The Cricket on the Hearth. Natuurlijk zal dan ook, zoals ieder jaar in december, A Christmas Carol op het programma staan. Deze keer met in het voorprogramma A Pickwickian Entertainment

 

Hebt u toch de behoefte even te willen terugkeren naar het Dickenstheater in Victoriaanse tijd? Geniet u dan van deze mooie videoproductie gemaakt door My inner Victorian:

 https://www.youtube.com/watch?v=oFxC_jC5wW8

Dickens en De Krekel bij het Haardvuur Foto Yvonne Verburg

Introductie Dickens in Parijs Foto Sime Eskinja

 

Dickens in het licht van de toverlantaarn is een voorstelling van Else Flim Productions
met
Aad Kok - Charles Dickens-acteur en historisch researcher
Else Flim - schrijver/dramaturg, vertaler Dickensteksten, regisseur

 

Na zijn terugkeer van een zeer succesvolle lezingenrondreis door de Verenigde Staten, in 1868, treedt Charles Dickens nu wéér, en met veel plezier, op als lezer uit eigen werk. Met zijn passie voor toneelspelen kunnen wij hem niet uitsluitend een ‘voorlezer’ noemen, want de heer Dickens brengt op geheel eigen wijze zijn personages werkelijk tot leven. Charles Dickens geeft toelichtingen over het ontstaan van zijn feuilletons en boeken en hij laat zijn toehoorders delen in zijn eigen emoties ten aanzien van zijn personages. Ook is hij soms bereid enige inlichtingen te verstrekken over de verbinding tussen de inhoud van zijn romans en zijn persoonlijke ervaringen.

Charles Dickens heeft al vanaf zijn jeugd veel vreugde beleefd aan voorstellingen met de Laterna Magica. Al tijdens zijn leven werden in toverlantaarnvoorstellingen platen met afbeeldingen uit zijn werken vertoond.* Bij de voorstellingen van het Dickenstheater is een bijzondere combinatie mogelijk gemaakt. Het publiek kan namelijk tijdens de voordracht óók nog genieten van originele toverlantaarnplaten.

Aanwezig zijn bij een reading van de wereldberoemde schrijver Charles Dickens is een unieke kans.

Dickenstheater Laren wint Award in de USA (oktober 2016)

Na enkele verzoeken om op te treden in de USA besloot het Dickenstheater Laren de stap te wagen. Dat de optredens van Charles Dickens-performer Aad Kok en dramaturg/regisseur Else Flim zo’n succes zouden worden, was voor hen een grote verrassing. Ze gaven een lezing én een voorstelling voor The Magic Lantern Society USA&Canada in New Orleans. Dit gezelschap bestaat uit circa 200 internationale wetenschappers en performers. Zij zijn gespecialiseerd in visueel en theatraal vermaak in de periode van de pré-cinema. Aan het eind van deze internationale conventie bleek het Dickenstheater, via een stemming, genomineerd in de categorieën ‘best performing’ en ‘best research’. Men zag het onderzoek ook als basis voor de theatervoorstellingen dus de factor research scoorde hoger. De Award voor de beste historisch en wetenschappelijk onderbouwde research ging naar het ‘Dickenstheater Laren in The Netherlands’. 

 

* o.a. de Christmas Carol  in 1857, en met Dickens' uitdrukkelijke schriftelijke toestemming werd in december 1862 de Haunted Man vertoond bij het Royal Polytechnic Institute in Londen, waarvoor prof. J.H. Pepper een tot op de dag van vandaag beroemde optische illusie van een geestverschijning creëerde.