"Dickens in het licht van de toverlantaarn"
is een theaterproductie van:

Aad Kok - Charles Dickens-vertolker en historisch researcher, lid van Magic Lantern Society UK en van Magic Lantern Society USA&Canada, lid Dickens Fellowship Haarlem Branch

 

Else Flim - schrijver/dramaturg, vertaler Dickensteksten, regisseur, lid Auteursbond, lid Dickens Fellowship Haarlem Branch, lid Magic Lantern Society UK en lid Magic lantern Society USA&Canada

website

 

 

Over het ontstaan van de Dickens-voorstellingen:


Lantaarnist en Laterna Magica-deskundige Annet Duller was in het bezit van enkele series glazen platen met afbeeldingen van scènes uit verhalen en boeken van Charles Dickens.

Aad Kok heeft als directeur Organisatie van een multinational ervaring in het toespreken van grote gezelschappen in meer dan 50 landen en het leiden van congressen. Aanwezig bij een lezing van Aad Kok viel het Annet op dat hij vanwege stemgebruik en voordracht bijzonder geschikt zou zijn als Dickens-vertolker.

Else Flim, auteur en dramaturg, vroeg Aad Kok als historisch researcher voor het Dickensí Magic Lantern Readings-project. Aad verdiepte zich in de materie en leverde haar de informatie aan over Dickensí leven en werk (1812-1870). Else vertaalde de originele teksten van Charles Dickens waarbij ze, i.v.m. bepaalde platen, combinaties maakte van de originele Engelse teksten en de teksten uit Dickensí Readings.

Charles Dickens bewerkte deze teksten voortdurend waardoor hij ze tijdens zijn readings met groot enthousiasme kon blijven voordragen/spelen (monopolyloog).

Voor de toneelbewerking van 'Dickens in het licht van de toverlantaarn' vermengde Else haar eigen regieaanwijzingen met de door recensenten, zoals o.a. Kate Field en Charles Kent, beschreven toneeluitingen van Charles Dickens zélf. Ze schreef de inleidingen bij de lezingen, waarmee informatie wordt verstrekt over boek of verhaal, en de verbindende teksten die inzicht geven in zijn leven en zijn meningen.

Tijdens de twee jaren van samenwerking aan de Dickensvoorstellingen droeg Annet Duller haar kennis op het gebied van de toverlantaarn en originele platen over aan Else Flim en Aad Kok. Daarna verkocht zij de platen aan het Dickenstheater. Na veel speurwerk slaagde Aad erin de verzameling Dickensplaten uit te breiden, zodat meerdere verhalen kunnen worden vertolkt.

 

 homepage