Een paar voorbeelden van activiteiten van het Dickenstheater

 

Lezing en voorstelling in Birmingham april 2022

Het Dickenstheater Laren presenteerde in april 2022 in Birmingham voor The Magic Lantern Society UK, een gezelschap van pré-cinema wetenschappers en performers, de resultaten van een jarenlang onderzoek naar de invloed van de toverlantaarn (The Magic Lantern) in de werken van Charles Dickens. Aad Kok en Else Flim konden, tot verrassing van het publiek, onder andere de liefde van Dickens voor de toverlantaarn aantonen en het feit dat dit medium zijn manier van kijken en schrijven heeft beïnvloed.

Daarna trad het Dickenstheater op in het theater van het Birmingham- and Midland Institute, waarvoor Charles Dickens in 1853 met zijn eerste readings geld inzamelde. Ook werd hij in Birmingham met een ovatie en een groots banket geëerd. In 1869 was hij voorzitter van dit Instituut.
Else bracht in haar welkomstwoord het publiek terug naar het jaar 1869. Daarna verscheen Charles Dickens-acteur Aad Kok. Hij gaf een indrukwekkende lezing van, volgens het Engelse verslag, het "hilarious, but near tragic" verhaal: The Skating Experiences uit The Pickwick Papers. Daarbij vertoonde Else via de bijzondere toverlantaarn mooie zwart-wit glasplaten.
De resultaten van het gepresenteerde onderzoek werden in twee delen gepubliceerd in het tijdschrift The Magic Lantern.

 

Foto's Henk Boelmans Kranenburg

 

Het 10-jarig bestaan

Het Dickenstheater vierde op zondagmiddag 6 en 13 maart 2022 het 10-jarig bestaan met benefiet voorstellingen t.b.v. de Voedselbank Gooi & Omstreken.
Het publiek beleefde, in voorbereiding op de Gemeentelijke Verkiezingen, veel plezier tijdens Verkiezingskoorts (The Eatanswill Election) uit The Pickwick Papers.

De burgemeester van Laren, de heer Nanning Mol, sprak een openingswoord waarin hij zijn visie gaf op de rol van een burgemeester in verkiezingstijd.

 

Dickenstheater Laren wint Award in de USA (oktober 2016)

Na enkele verzoeken om op te treden in de USA besloot het Dickenstheater Laren de stap te wagen. Dat de optredens van Charles Dickens-performer Aad Kok en dramaturg/regisseur Else Flim zo’n succes zouden worden, was voor hen een grote verrassing. Ze gaven een lezing én een voorstelling voor The Magic Lantern Society USA&Canada in New Orleans. Dit gezelschap bestaat uit circa 200 internationale wetenschappers en performers. Zij zijn gespecialiseerd in visueel en theatraal vermaak in de periode van de pré-cinema. Aan het eind van deze internationale conventie bleek het Dickenstheater, via een stemming, genomineerd in de categorieën ‘best performing’ en ‘best research’. Men zag het onderzoek ook als basis voor de theatervoorstellingen dus de factor research scoorde hoger. De Award voor de beste historisch en wetenschappelijk onderbouwde research ging naar het ‘Dickenstheater Laren in The Netherlands’. 

 

 

 

Voor overige (kranten-) berichten: zie de link "In de Pers"